Uutiset

Metsästyskoiran ruokinta jahtikaudella

27.12.2023
Koirien tehtävät metsällä ovat hyvin moninaisia ja oman jahtikoiran ruokinta tuleekin osata sopeuttaa sen mukaisesti, kuinka sitä rasitetaan. Esimerkiksi pari yksittäistä noutoa tehden ei vielä koettele koiran fysiikkaa mitenkään, mutta noutajakin joutuu koville useiden päivien kanalintureissuilla tai ylösajoa tehdessään. Myös olosuhteet pitää ottaa huomioon, sillä niin kylmät kuin kuumatkin olosuhteet lisäävät energian kulutusta ja upottava maasto tai kylmässä vedessä uiminen se vasta raskasta onkin. Yksittäiset raskaatkin jahtipäivät ovat vielä ruokinnallisesti helppoja, mutta jos työpäiviä on peräkkäin useita, tulee koiran ruokahuoltoon kiinnittää enenevissä määrin huomiota.

Koiran ruokinta tulisi muuttaa paljon proteiinia sisältävään ja rasvaiseen ruokaan ainakin kuukautta ennen varsinaisen jahtikauden alkua, jotta elimistö pystyy sopeutumaan ravintoaineiden hyödyntämiseen täysimääräisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa kuivaruonaa, jossa proteiinipitoisuus on 30 % luokkaa ja rasvapitoisuus on 20 %. Koiran omistajan kokemuksella on sijansa tässä ja jos jo ennestään tiedetään, että koiralla on vaikeuksia säilyttää painonsa jahtikauden aikana voi ruoka olla vahvinta mahdollista laatua. Ruokintaa voidaan täydentää myös muilla laadukkailla ja hyvin sulavilla raaka-aineilla kuten liha, rasva, kala ja kypsä kananmuna.

Katseet koiran E-vitamiinin tarpeeseen

Aktiivikaudella metsästyskoiran ruuan tulisi sisältää runsaasti E-vitamiinia. Mitään haittavaikutuksia ei ole todettu suurillakaan E-vitamiini pitoisuuksilla. Metsästyskaudella koiran E-vitamiinin tarve kasvaa kaksin- tai kolminkertaiseksi ollen 2–3 mg/elopainokilo. E-vitamiinitankkausta voi harrastaa erityisen vaativissa työrupeamissa. Silloin koiran E-vitamiinin saanti nostetaan 10–14 vuorokautta ennen suoritusta asteittain noin 500 mg päivässä suorituksen ajaksi. Kuivaruuan vitamiinipitoisuus on hyvä ruuan kokonaislaadun mittari, koska se on suhteellisen kallis ravintoaine ruokaan lisättynä.

koira jäljestää lumisella pellolla.
Koiran ruokinnan ja raskaan liikuntasuorituksen välinen aika tulee maksimoida, jotta paras suorituskyky sekä ravinnon hyväksikäyttö saavutetaan.

Ruuansulatus kovilla

Liikunta sekä muut rasitukseen liittyvät muutokset elimistössä vaikuttavat koiran ruuansulatukseen ja sitä myöten myös siihen, miten ja milloin koiralle kannattaa ruokaa tai nestettä antaa. Liikunta lisää ruuan kulkunopeutta ruuansulatuskanavan läpi, joka puoltaa energia- ja proteiinipitoisuudeltaan vahvemman ruuan käyttöä, jotta riittävä määrä ravintoaineita saadaan elimistön käyttöön. Fyysinen ja psyykkinen stressi sekä lämpeneminen ja kuivuminen sitten taas hidastavat mahalaukun tyhjenemistä.

Koiran ruokinnan ja raskaan liikuntasuorituksen välinen aika tulee maksimoida, jotta paras suorituskyky sekä ravinnon hyväksikäyttö saavutetaan. Käytännössä, esimerkiksi kun peräkkäin on useita jahtipäiviä, koiran pääasiallinen ruoka-annos annetaan jahtipäivän jälkeen, noin kaksi tuntia koiran liikuntasuorituksen päättymisestä. Koiran elimistö on silloin palautunut riittävästi pystyäkseen ottamaan vastaan ruokaa ja suuntaamaan elimistön voimavarat ruuan sulatukseen ja rasituksesta palautumiseen. Siten myös seuraavana päivänä, kun uuteen jahtipäivään lähdetään, koiran elimistö on ’tyhjentynyt’ eli ruuansulatuskanava on kevyimmillään.

Hirvenhaukku käynnissä joessa.
Raskaaseen työpäivään valmistautuvan koiran varsinainen nesteytys tulee aloittaa jo 2–3 päivää ennen suoritusta.

Nestehukka vie mehut koirastakin

Jahtipäivän aamuna (tai koepäivänä) aamupala ei ole ruoka-annos vaan sisältää lähinnä nestettä, joka on maustettu muutamalla nappulalla tai esimerkiksi proteiini- ja rasvapitoisella lihalla. Varsinainen nesteytys, kun valmistaudutaan raskaaseen työpäivään, aloitetaan jo 2–3 päivää ennen suoritusta.

Nesteytys on erityisen tärkeää kuumissa olosuhteissa, mutta kylmissäkin oloissa rasitus kuluttaa elimistön nesteitä ja koiraa kannattaa juottaa aina kun siihen tarjoutuu tilaisuus. Juomaa tarjotaan useita pieniä annoksia vuorokaudessa (2 dl/kerta).

Koira onkin hyvä opettaa juomaan aina kun sille juomista tarjotaan, esimerkiksi maustettua vettä tarjoamalla. Nesteytystä jatketaan työskentelyn lomassa koko jahtirupeaman läpi, jotta suorituskyky ylläpidetään mahdollisimman pitkään.

Huomionarvoista on, että aamulla tai jahtipäivän aikana ei käytetä hiilihydraattipitoisia juomia tai mausteita, jotka aiheuttavat verensokerin nousun ja sen jälkeisen insuliinipiikin. Tämä saattaa johtaa koiran totaaliseen ’sippaamiseen’ kesken työpäivän. Lisäenergian tarpeeseen voi kesken metsästyspäivän antaa rasva- ja proteiinipitoisen ’snaksin’ eli esimerkiksi pätkän A-luokan makkaraa.

Ajokoira lepää sohvalla raskaan jahtipäivän jälkeen.
Jahtipäivän päätyttyä on ensiarvoisen tärkeää korjata koiran nestehukka, koska muuten sen elimistö ei pysty ottamaan vastaan ravintoa ja palautumaan mahdollisimman tehokkaasti.

Palautusvaiheeseen hiilihydraattia

Hiilihydraattipitoinen juoma tarjoillaan heti jahtipäivän päätyttyä (mielellään 30 minuutin kuluessa). Tämän tarkoituksena on koiran glykogeenivarastojen täydentäminen ja nestehukan korjaaminen.

Nestehukan korjaaminen on ensiarvoisen tärkeää, koska muuten ei elimistö pysty ottamaan vastaan ravintoa ja palautumaan mahdollisimman tehokkaasti. Usein koiran työskentelyyn sisältyy myös nopeavauhtisia spurtteja, joiden aikana koiran glykogeenivarastot tyhjentyvät ja niiden palauttamiseen saadaan tehoa hiilihydraatista. Palautumisjuoman hiilihydraattina voidaan käyttää maltodekstriiniä, jota löytyy esimerkiksi markettien urheilulisäravinne osastolta. Sopiva annos on 1,5 grammaa maltodekstriiniä per koiran elopainokilo.

Hiilihydraatti sekoitetaan kylmään veteen suhteessa 30 g maltoa puoleen litraan vettä ja tarjoillaan jonkun proteiinipitoisen mausteen kanssa. Tähän tarkoitukseen soveltuu esimerkiksi veteen säilötty tonnikala, rasvaa ei palautusjuoman kanssa kannata antaa.

Koiran juottoa jatketaan vielä tämänkin jälkeen, ruoka-annos tarjoillaan veden kera ja ainakin koiralla on oltava vettä koko ajan saatavilla. Jotkut koirat ovat huonoja juomaan ja niiden nestetasapainon korjaantumisesta on huolehdittava erikseen maustettua vettä juottamalla.

Maltodekstriiniä kannattaa kokeilla arkielämässä ennen sen käyttöä jahtimatkalla tai tärkeissä kisoissa, jotta vältytään turhilta mahavaivoilta, jos se ei jostain syystä koiralle sovi. Ja toki koiraa pitää muistaa myös viedä tarpeilleen tarpeeksi usein, kun lisänesteytystä annetaan.

Elektrolyyttejä ei koirien urheilujuomissa tarvita, koska koira ei niitä hikoilun kautta menetä ja siksi esimerkiksi hevosten tuotteet kannattaakin jättää hyllyyn.

Ruokinnasta tukea suoritukseen

Laadukkaalla ravinnolla, oikeanlaisella ruokintatekniikalla ja tehokkaalla nesteytyksellä pystytään siis nostamaan ja ylläpitämään koiran suorituskykyä sen mahdolliseen maksimiin asti. Mikä se maksimi sitten on, määritellään kuitenkin koiran fyysisen harjoittelun ja noutajan kyseessä ollessa vielä sen koulutuksen sekä perintötekijöiden perusteella.

Jos koira väsyy, koska ei ole riittävässä fyysisessä kunnossa, eikä siitä syystä esimerkiksi löydä riistaa, niin siinä ei paljon kalleimmatkaan nappulat auta.  Ruokinnalla pystytään kuitenkin tukemaan eri osa-alueita ja osaltaan vaikuttamaan myös siihen, että koira on sekä henkisesti että fyysisesti hyvässä työskentelykunnossa mahdollisimman pitkän käyttöiän.

27.12.2023Metsähallitus asettaa uusia rajoitteita hirvenmetsästykseen osallistuville Pohjois-Suomessa
27.12.2023Kuusi kielteistä päätöstä kannanhoidollisiin susihakemuksiin
27.12.2023Metsästyskoiran ruokinta jahtikaudella
27.12.2023Ministeri Essayah 21.12.2023: Komission ehdotus suden suojeluaseman alentamisesta antaa pontta jatkaa EU-vaikuttamista ja kansallisia toimia suurpetopolitiikassa
27.11.2023EU-asiantuntija Svalby: Suomella mahdollisuus muuttaa suurpetolainsäädäntöä
27.11.2023Maa- ja metsätalousvaliokunnan pj Simula: Suurpetojen metsästyksen turvaaminen on välttämätöntä
27.11.2023Tervastulet 2023
27.11.2023Tallenne on katsottavissa: Ministeri Essayah ja valiokunnan puheenjohtaja Simula puhuivat Metsästäjäliiton Edunvalvontaseminaarissa 20.11.2023 10:53
29.08.2023Metsästys- ja pyyntiajat
17.08.2023Vesilintujen metsästys alkaa
17.08.2023Metsähanhen metsästysalue Pohjois-Suomessa laajeni
17.08.2023Riistan kolmiolaskenta -23
08.08.2023Metsästäjäliiton tiedote
31.07.2023Metsästäjäliitto suosittaa: Pidättäydy riistalintujen ruokinnalta, mikäli alueella on lintuinfluenssaa
31.07.2023Kuhmoisissa varmistunut isokokoinen susipentue
31.07.2023Lintuinfluenssaa jälleen liikkeellä ? muista hygienia metsästyksessä
31.07.2023Tiedotus kauriin metsästyksestä
13.07.2023Vesilintujen metsästykseen uudet säännöt ? hämärämetsästys kielletään
22.06.2023Metsästysammunnan ABC -koulutus Maaninka
22.06.2023Kestävän riistanruokinnan ohjeet -opas on julkaistu
22.06.2023Metsästäjän terveys- ja hygieniakoulutus
02.06.2023Riista-aiheisia sivustoja
02.06.2023Karhun poikkeuslupamäärä pieneni edelleen
02.06.2023Riistanhoitomaksun e-laskutus ? tarkasta tiedot!
27.04.2023MAJAVAN METSÄSTYS
11.04.2023Uudessa eduskunnassa on paljon metsästäviä edustajia
11.04.2023Metsästäjän terveys- ja hygieniakoulutus
11.04.2023Etelä-Savon pyytäjät yhdistävät voimansa vieraspetojen poistamiseksi Helmi-kohteilta
11.04.2023Riistakonsernin strategia vuoteen 2030 on julkaistu
31.03.2023Voiko metsästää ilman aseenkantolupaa? Saako kaverin asetta lainata? Alaikäisen kanssa metsästäminen ja metsästys ilman aselupaa
31.03.2023Lumijälkilaskennat osoittavat metsien pienten riistanisäkkäiden kantojen taantuvan
31.03.2023Lapin sidosryhmiä kuultu hirvikannan hoidosta
03.03.2023!!! Jäsenasioita !!!
26.02.2023Luke: Karhukanta pienenee edelleen
26.02.2023Ylämaan koirasusiluvasta uusi valitus
10.01.2023Uusi Riistavahingot-palvelu ? Avointa tietoa vahingoista
10.01.2023Metson ja teeren latvalinnustus alkaa
22.12.2022SAALISILMOITUS
23.11.2022MMM: Metsästyslakiin tulossa maa- ja metsätalousvaliokunnan esittämä muutos
23.11.2022Ruokavirasto: Tulos varmistui: Kyyjärven hirvellä TSE-tauti
20.10.2022Pienpetojen pyyntiä koskeva rauta-asetus uudistuu
20.10.2022Helsingin hallinto-oikeus kumosi vanhoja ilveksen kannanhoidollisia poikkeuslupia
20.10.2022Merkitse hirvieläinkolarin paikka ja soita 112
20.10.2022Reviiriyhteistyöryhmien seminaareissa saatiin tuoretta tietoa susista
17.08.2022TÄRKEÄÄ TIETOA JÄSENMAKSUISTA JA LASKUTUKSESTA
20.04.2022Eroon rekyylikammosta
20.04.2022Mitä jos vieraspetoja ei poistettaisi, vaan minkit ja supikoirat leviäisivät vapaasti?
24.03.2022Tulevalle kaudelle ei kieltoja tule - Sorsien houkutteluruokinta saa vuoden lisäaikaa
10.03.2022Vaiheet majavan kevätpyyntiin
03.03.2022Viimeisenkin vieraspedon perään
03.03.2022Petoyhdyshenkilöiden koulutus uudistui ja siirtyi kaikille avoimeksi verkkoon
14.02.2022Susilupien taustat
14.02.2022Hirvieläinten aiheuttamia metsävahinkoja korvataan edellisvuosia vähemmän
14.02.2022Ohjeet villisikasaaliin hygieeniseen käsittelyyn
25.01.2022Toiveissa sekametsäinen tulevaisuus
14.12.2021Metsähallitus: Vierasluvat poistuvat syyskuun hirvenmetsästyksestä valtion mailla
28.11.2021Tietoisku opastaa toiminnan riistakolarin sattuessa
28.11.2021MMM: MMM esittää ahmakiintiöksi enintään kahdeksan ahmaa
30.10.2021Ministerit vieraspetopyynnin pauloissa
30.10.2021Ilvesten poikkeusluvat myönnetty