Uutiset

Metsästäjäliiton tiedote

08.08.2023

Metsästäjäliiton jäsentiedote 8.8.2023

sinisorsia lentoon lähdössä

Hyvä jäsen,

Uusi jahtikausi on alkanut!

Kyyhkyjahtiin kuten myös meri- ja kanadanhanhen peltometsästykseen pääsemme keskiviikkona 10.8. Ja 20.8. alkaa vesilintujen metsästys kuten myös karhujahti. Kesän yli on toivottavasti treenattu ampumataitoa radoilla ja pidetty yllä koiran kuntoa. Metsästäjäliiton metsästysammunnan eri kilpailumuotoihin piiri- ja SM tasolla on osallistunut ilahduttavan paljon kilpailijoita. Kilpailut ovat sujuneet hyvin ja tunnelma on ollut hyvä. Tiesithän, että kilpailujen tuloksia voi seurata reaaliajassa ja jälkikäteen liiton kustantamana Hirviurheilu-sivustolta, tervetuloa tutustumaan! Suuri kiitos hyvistä järjestelyistä kuuluu kilpailut järjestäneille piireille ja käytännön toimista vastanneille seuroille ja talkoolaisille – lämmin kiitos! Hyvä tunnelman kilpailuihin tuovat kilpailijat, kiitos teille arvon kilpailijat!

Jahdin kynnyksellä lintuinfluenssa on puhuttanut ja jäsenet ovat useasti tiedustelleet, voiko lintujahtiin mennä ja millä edellytyksillä. Tähän jäsentiedotteeseen on koottu viimeisin tieto, mutta tilanne on jatkuvassa muutoksessa. Sen vuoksi on syytä seurata viranomaislinjauksia ja Metsästäjäliiton tiedotusta säännöllisesti. On hienoa, että jäsenet ovat tilanteesta kysyneet ja selkeästi kantavat vastuuta siitä, ettei tauti leviäisi. Metsästäjäliiton 26.7. antama suositus pidättäytyä riistalintujen ruokinnalta koko maassa on otettu hyvin vastaan ilman vastalauseita: metsästäjät ymmärtävät poikkeuksellisen tilanteen ja toimivat vastuullisesti.

Linnuista haulikoihin, tässä tiedotteessa on tiivistettynä myös ohjeet lyijyhaulien kosteikkorajoituksiin, kannattaa perehtyä.

Aiemmin on jo uutisoitu riistahallinnon tuoreen selvityksen tuloksista, jonka mukaan lähes 90 prosenttia kansalaisista suhtautuu metsästykseen myönteisesti tai neutraalisti. Tuki asiallemme on kylläkin heikentynyt muutamalla prosenttiyksiköllä. Varmistetaan, että suuren yleisön tuki asiallamme säilyy hyvänä jatkossakin. Kanssaihmisten hyväksyntä harrastuksellemme riippuu meistä itsestämme. Meidän tulee toimia luotettavasti, turvallisesti ja eettisen metsästyksen periaatteita noudattaen. Kukaan ei halua, että tapahtuisi metsästysonnettomuuksia tai että kanssametsästäjä tieten tahtoen rikkoisi metsästyssäädöksiä. Edelleen kysytään, mitä mieltä Metsästäjäliitto on metsästyslain rikkomisesta ja haluankin tässä yhteydessä muistuttaa liiton kannasta asiaan. Metsästäjäliiton 20.4.2023 pidetyssä kevätliittokokouksessa annetussa julkilausumassa liitto edellytti jäseniltään vastuullista eränkäyntiä ja uutisessaan muistutti, että Metsästäjäliitto ei hyväksy metsästyksessä, liitto- ja piiritoiminnassaan eikä metsästysseuroissa laittomuuksia. 

Kuten yllä totesin, metsästyksellä on laaja kansalaisten ja yhteiskunnan päättäjien tuki. Tuore hallitusohjelma listaa useita metsästystä tukevia toimia, joita Metsästäjäliitto on ajanut ja joihin voit tutustua tästä uutisesta: Metsästäjäliitto kiittää hallitusta metsästysmyönteisestä hallitusohjelmasta. Erityisesti maamme suurpetopolitiikka ja suden kannanhoidollinen metsästys puhuttavat tänä syksynä. Karjatilat ovat kärsineet kesän aikana mittavia petovahinkoja ja viestintä lasten koulukyydeistä petovaaran vuoksi on alkanut. Maanantaina 7.8.2023 maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah otti voimakkaasti kantaa Maaseudun Tulevaisuudessa todeten vierailijapalstan otsikossaan jämerästi, että ”Petopolitiikka kaipaa päivitystä”. Kiitos ministerille! Metsästäjäliitto ajaa 145 000 jäsenensä etua ja tekee lujasti työtä, että hallitusohjelman kirjaukset toteutuvat. Edunvalvonnan on oltava rakentavaa sekä yhteistyöhakuista ja haluammekin tukea päättäjiä muutoksen aikaansaamisessa yhteisten tavoitteiden toteutumiseksi. 

Jaakko Silpola

 

Toivotan jahtiin hienoja hetkiä ja turvallisia riistalaukauksia!

Terveisin,

Jaakko Silpola

Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja

LINNUSTUS 

Ruokavirasto päivittänyt ohjeistustaan 2.8. vesilintujen metsästyksestä

Ruokavirasto suosittelee, ettei vesilintuja metsästettäisi niillä alueilla tai paikoissa, joilla on todettu lintujen joukkokuolemia tai lintuinfluenssaa. Tämä suositus koskee koko maata. Suositus koskee kuitenkin ainoastaan vesilintujen metsästystä todetuilla taudin esiintymiskohteilla, eikä se siten koske kyyhkyjä, muita riistalintuja tai rauhoittamattomia varis- tai lokkilintuja.

Metsästäjäliitto antoi oman suosituksensa pidättäytyä kyyhkyjen ja vesilintujen houkutteluruokinnasta koko maassa 26.7.2023 alkaen. Lintuinfluenssatapauksien määrän kasvaessa ja taudin levitessä uusille alueille Suomessa on erittäin tärkeää, että metsästäjät huomioivat tilanteen vakavuuden sekä lintuinfluenssan aiheuttamat uhat maataloudelle, mutta myös luonnonvaraisille lintukannoille ja metsästykselle.

Lintujen metsästyksessä koiran käyttö on tärkeää saaliin löytämiseksi ja talteen saamiseksi eikä siihen toistaiseksi ole annettu rajoitussuosituksia. Koirille ei tule kuitenkaan antaa kypsentämättömiä saalislintujen osia tai lihaa. On myös tarpeen huolehtia, että koirat eivät pääse syömään tai pureskelemaan saaliseläimiä tai etenkään itsestään kuolleita lintuja tai muita eläimiä. Ruokavirasto suosittelee lisäksi, että koirien kouluttamiskäyttöä varten lokkeja tai varislintuja ei ammuttaisi tänä vuonna lainkaan, sillä virukset voivat säilyä pakastetussakin lihassa tartuntakykyisinä. Lintusaaliin käsittelyssä suositellaan yleisesti noudatettavan hyvää hygieniaa ja suojakäsineiden käyttämistä

Jos maastosta löytyy useita kuolleita lintuja tai lintuja, joilla on vakavaan sairauteen viittaavia oireita, tulee ottaa yhteyttä paikalliseen kunnaneläinlääkäriin. Vesilintujen metsästys alueella ei ole tuolloin enää suositeltavaa.

sorsa

Vesilintujen hämärämetsästyksen uudet säännöt – hämärämetsästys kielletty

Vesilintujen hämärämetsästys kielletään auringonlaskua seuraavan tunnin päättymisestä alkaen aina auringonnousua edeltävän tunnin alkuun saakka. Metsästäjän on tarkistettava ennen metsästyksen aloittamista kyseisen paikkakunnan auringon nousu-/laskuaika. Jos aurinko laskee esimerkiksi kello 21.01, on metsästys kiellettyä kello 22.01 alkaen. Haavoittuneen linnun saa kuitenkin etsiä, lopettaa ja ottaa haltuun myös kiellon aikana

LUE LISÄÄ VALTIONEUVOSTON SIVUILTA

Muista neljä ehdotonta aseturvallisuussääntöä

Metsästyskauden alkaessa on hyvä kerrata aseturvallisuuden 4 sääntöä.

  1. Asetta on aina käsiteltävä kuin se olisi ladattu
  2. Älä ikinä osoita aseen piipulla mitään, mitä ei ole tarkoitus ampua (piippukontrolli)
  3. Pidä sormi pois liipaisimelta (sormikontrolli)
  4. Ole varma kohteesta

Katso animaatio aseturvallisuudesta

LYIJYHAULIEN KOSTEIKKORAJOITUS 

Tracker- ja Omariista -sovelluksissa lyijyhaulien kosteikkorajoitusalueet nyt saatavilla

Lyijyhaulien kosteikkorajoitusalueet ovat nyt saatavilla Tracker- ja Omariista -sovelluksissa. Kartta-aineistoon merkityt alueet eivät kuitenkaan kata kaikkia vesilintujen relevantteja elinympäristöjä. Jotta rajoituksen tarkoitus toteutuisi, tulee ampujien noudattaa huolellisuutta ja varovaisuutta alueilla, jotka saattavat muodostaa vesilintujen elinympäristöiksi soveltuvia kosteikkoalueita. Lisäksi on hyvä muistaa, että metsästyslain 33 § on edelleen voimassa ja kieltää vesilintujen ampumisen lyijyhauleilla aina.

LUE TUKESIN UUTINEN

Näin otat rajoitusalueet käyttöön:

Tracker-sovellus

  • Avaa Tracker
  • Valitse vasemmasta alareunasta kolme pistettä
  • Valitse kartat > valitse kaikki kartta-aineistot
  • Valitse lyijyhaulien käyttökieltoalueet vetämällä liukukytkin oikealle > nyt sovelluksessa näkyvät lyijyhaulien kieltoalueet, sekä niiden 100 metrin suojavyöhyke. Näillä alueilla ei saa enää käyttää lyijyhauleja.

Omariista-sovellus

Varmista että sinulla on sovelluksen uusin versio 2.6.3.

  • Avaa Omariista
  • Avaa kartta
  • Valitse ylhäältä oikealta rataspyörä
  • Valitse lyijyhaulikieltoalueet vetämällä liukukytkin oikealle > nyt kartalla näkyvät lyijykieltoalueet punaisella 100 metrin suojavyöhykkeineen.
27.12.2023Metsähallitus asettaa uusia rajoitteita hirvenmetsästykseen osallistuville Pohjois-Suomessa
27.12.2023Kuusi kielteistä päätöstä kannanhoidollisiin susihakemuksiin
27.12.2023Metsästyskoiran ruokinta jahtikaudella
27.12.2023Ministeri Essayah 21.12.2023: Komission ehdotus suden suojeluaseman alentamisesta antaa pontta jatkaa EU-vaikuttamista ja kansallisia toimia suurpetopolitiikassa
27.11.2023EU-asiantuntija Svalby: Suomella mahdollisuus muuttaa suurpetolainsäädäntöä
27.11.2023Maa- ja metsätalousvaliokunnan pj Simula: Suurpetojen metsästyksen turvaaminen on välttämätöntä
27.11.2023Tervastulet 2023
27.11.2023Tallenne on katsottavissa: Ministeri Essayah ja valiokunnan puheenjohtaja Simula puhuivat Metsästäjäliiton Edunvalvontaseminaarissa 20.11.2023 10:53
29.08.2023Metsästys- ja pyyntiajat
17.08.2023Vesilintujen metsästys alkaa
17.08.2023Metsähanhen metsästysalue Pohjois-Suomessa laajeni
17.08.2023Riistan kolmiolaskenta -23
08.08.2023Metsästäjäliiton tiedote
31.07.2023Metsästäjäliitto suosittaa: Pidättäydy riistalintujen ruokinnalta, mikäli alueella on lintuinfluenssaa
31.07.2023Kuhmoisissa varmistunut isokokoinen susipentue
31.07.2023Lintuinfluenssaa jälleen liikkeellä ? muista hygienia metsästyksessä
31.07.2023Tiedotus kauriin metsästyksestä
13.07.2023Vesilintujen metsästykseen uudet säännöt ? hämärämetsästys kielletään
22.06.2023Metsästysammunnan ABC -koulutus Maaninka
22.06.2023Kestävän riistanruokinnan ohjeet -opas on julkaistu
22.06.2023Metsästäjän terveys- ja hygieniakoulutus
02.06.2023Riista-aiheisia sivustoja
02.06.2023Karhun poikkeuslupamäärä pieneni edelleen
02.06.2023Riistanhoitomaksun e-laskutus ? tarkasta tiedot!
27.04.2023MAJAVAN METSÄSTYS
11.04.2023Uudessa eduskunnassa on paljon metsästäviä edustajia
11.04.2023Metsästäjän terveys- ja hygieniakoulutus
11.04.2023Etelä-Savon pyytäjät yhdistävät voimansa vieraspetojen poistamiseksi Helmi-kohteilta
11.04.2023Riistakonsernin strategia vuoteen 2030 on julkaistu
31.03.2023Voiko metsästää ilman aseenkantolupaa? Saako kaverin asetta lainata? Alaikäisen kanssa metsästäminen ja metsästys ilman aselupaa
31.03.2023Lumijälkilaskennat osoittavat metsien pienten riistanisäkkäiden kantojen taantuvan
31.03.2023Lapin sidosryhmiä kuultu hirvikannan hoidosta
03.03.2023!!! Jäsenasioita !!!
26.02.2023Luke: Karhukanta pienenee edelleen
26.02.2023Ylämaan koirasusiluvasta uusi valitus
10.01.2023Uusi Riistavahingot-palvelu ? Avointa tietoa vahingoista
10.01.2023Metson ja teeren latvalinnustus alkaa
22.12.2022SAALISILMOITUS
23.11.2022MMM: Metsästyslakiin tulossa maa- ja metsätalousvaliokunnan esittämä muutos
23.11.2022Ruokavirasto: Tulos varmistui: Kyyjärven hirvellä TSE-tauti
20.10.2022Pienpetojen pyyntiä koskeva rauta-asetus uudistuu
20.10.2022Helsingin hallinto-oikeus kumosi vanhoja ilveksen kannanhoidollisia poikkeuslupia
20.10.2022Merkitse hirvieläinkolarin paikka ja soita 112
20.10.2022Reviiriyhteistyöryhmien seminaareissa saatiin tuoretta tietoa susista
17.08.2022TÄRKEÄÄ TIETOA JÄSENMAKSUISTA JA LASKUTUKSESTA
20.04.2022Eroon rekyylikammosta
20.04.2022Mitä jos vieraspetoja ei poistettaisi, vaan minkit ja supikoirat leviäisivät vapaasti?
24.03.2022Tulevalle kaudelle ei kieltoja tule - Sorsien houkutteluruokinta saa vuoden lisäaikaa
10.03.2022Vaiheet majavan kevätpyyntiin
03.03.2022Viimeisenkin vieraspedon perään
03.03.2022Petoyhdyshenkilöiden koulutus uudistui ja siirtyi kaikille avoimeksi verkkoon
14.02.2022Susilupien taustat
14.02.2022Hirvieläinten aiheuttamia metsävahinkoja korvataan edellisvuosia vähemmän
14.02.2022Ohjeet villisikasaaliin hygieeniseen käsittelyyn
25.01.2022Toiveissa sekametsäinen tulevaisuus
14.12.2021Metsähallitus: Vierasluvat poistuvat syyskuun hirvenmetsästyksestä valtion mailla
28.11.2021Tietoisku opastaa toiminnan riistakolarin sattuessa
28.11.2021MMM: MMM esittää ahmakiintiöksi enintään kahdeksan ahmaa
30.10.2021Ministerit vieraspetopyynnin pauloissa
30.10.2021Ilvesten poikkeusluvat myönnetty