Kenneljasto

Jaoston yhteyshenkilö:

Viljo Pennanen

puh. 0400-272 311

Kokeet ja kilpailut

Koirien eri käyttötarkoitukset ovat muokanneet rotuja haluttuun suuntaan ja eri roduille ovat kehittyneet tietyt vahvat luontaiset kyvyt. Käyttötarkoituksia on hyvin monenlaisia aina metsästyskoirista karjan paimennukseen. Lisäksi lajikirjon joukosta löytyy lajeja, jotka eivät ole ns. rodunomaisia lajeja vaan kaikille roduille avoimia harrastelajeja. Näitä ovat muun muassa agility, koiratanssi ja tottelevaisuuskoulutus eli toko.

Eri koelajeja on tällä hetkellä noin 70 ja harrastajia näissä on suuri määrä.

Kokeissa ja kilpailuissa mitataan miten koirakko suoriutuu kunkin koemuodon säännön mukaisista suorituksista tai liikkeistä. Kokeiden tarkoituksena on myös viettää aikaa yhdessä muiden samaa lajia harrastavien kanssa.

Mitä koiranäyttelyt ovat?

Koiranäyttelyitten perimmäinen tarkoitus on palvella koirien jalostus- ja kasvatustyötä. Näyttelyihin voivat osallistua puhdasrotuiset rekisteröidyt ja tunnistusmerkityt koirat. Ne ovat myös tilaisuuksia, joissa samanhenkiset koiraharrastajat tapaavat toisiaan. Koiranäyttelyt ovat erinomaisia paikkoja uusille ja vanhoille koiraharrastajille tai vasta koiran hankintaa suunnitteleville nähdä erilaisia koirarotuja.

Koiranäyttelyt ovat suosittu harrastus ja niiden suosio kasvaa edelleen sekä Suomessa, että ulkomailla. Suomessa järjestettävien näyttelyiden tiedot julkaistaan Suomen Kennelliiton nettisivuilla tapahtumakalenterissa sekä Koiramme -lehdessä.

Näyttelytyyppejä on erilaisia

Virallisella näyttelyllä tarkoitetaan näyttelyä, joka on Suomen Kennelliiton hyväksymä näyttely ja jossa on jaossa sertifikaatit, kansainvälisissä näyttelyissä myös CACIBit eli kansainväliset sertifikaatit ja NORD-näyttelyissä NORD-sertit. Virallisia näyttelyitä ovat:

  • kansainvälinen koiranäyttely
  • kaikkien rotujen kansallinen koiranäyttely
  • NORD-näyttely
  • ryhmänäyttely
  • erikoisnäyttely
     

Kansainvälisissä ja kaikkien rotujen kansallisissa näyttelyissä arvostellaan aina kaikki Suomessa hyväksytyt rodut. Näyttely voi olla yksipäiväinen jolloin kaikki ryhmät arvostellaan samana päivänä. Nne voivat olla myös kaksi tai useampi päiväisiä tapahtumia, jolloin roturyhmät on jaettu eri päiville esim. lauantaina ryhmät 1,3,5,6,8 ja sunnuntaina 2, 4,7,9 ja 10. Ryhmänäyttelyissä on vain muutama roturyhmä ja erikoisnäyttelyissä voi pienimmillään olla vain yksi rotu. Jos siis haluat mennä tutustumaan rotuihin ryhmä- tai erikoisnäyttelyihin, niin tarkista ensin Kennelliiton tapahtumakalenterista mille rodulle/roduille näyttely on avoin.