joukahainen_logo.jpg


 

 

METSÄSTYS- JA KALASTUSSEURA JOUKAHAINEN RY

MIKÄLI SINULLA ON HYVIÄ ERÄ/METSÄSTYS AIHEISIA VALOKUVIA

TAI JOTAIN MUUTA SEURAAMME LIITTYVÄÄ TIEDOTETTAVAA

JOITA HALUAISIT JULKAISTAVAN SEURAN SIVUILLA NIIN

LÄHETÄ NE SIVUJEN YLLÄPITÄJILLE:

pesant86@gmail.com ja talaskarhu@gmail.com

!!Ylläpitäjä pidättää oikeuden olla julkaisematta kuvia!!

VIERASMAKSUJA EI MAKSETA JÄSENMAKSULASKUSSA OLEVALLE TILILLE

VAAN SEURAN OMALLE TILILLE FI74 1037 3000 1271 17. VIESTIKENTTÄÄN

ISÄNNÄN NIMI, VIERAAN TIEDOT JA METSÄSTYSPÄIVÄ

ISÄNNÄN ON OLTAVA MUKANA METSÄSTYSPÄIVINÄ !

KALASTUSMAKSUT MAKSETAAN SEURAN  O M A L L E  T I L I L L E  !!!

JÄSENMAKSUT ON MAKSETTAVA KESKITETYLLE JÄSENMAKSUTILILLE EIKÄ SEURAN TILILLE !!!!!

Metsästys- ja Kalastusseura Joukahainen ry:n koemaastot metsästyskaudella 2020-2021 löydät tästä. Mahdollisuuksien mukaan suositellaan metsästyksen välttämistä alueilla koepäivinä. Tiedotamme mahdollisista muutoksista nettisivuilla.

Kansalaisaloite: Suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittaminen ja susivahinkojen estäminen

Kansalaisaloitteessa esitetään, että valmistellaan laki, joka luo puitteet suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamiseksi. Lisäksi lain tulee mahdollistaa nykyistä luotettavampi suden kannanarviointi, suden lajipuhtaus ja määrittää valtakunnallisesti yhtenäiset toimintatavat uhkaa tai vaaraa aiheuttavien susien poistamiseen.

Suoran linkin kansalaisaloitteeseen löydät tästä. Nyt on hyvä hetki päästä vaikuttamaan asiaan!

MMM: Metsäkanalintujen metsästysajat päätetty – metson ja teeren talvimetsästys sallitaan laajemmalla alueella

Maa- ja metsätalousministeriö on päättänyt metsäkanalintujen metsästysajat 10.9. alkavalle metsästyskaudelle. Kesällä tehdyt Luonnonvarakeskuksen riistakolmiolaskennat osoittavat, että metson ja teeren kannat ovat pitkällä aikavälillä viimeisen parinkymmenen vuoden aikana kääntyneet kasvuun varsinkin Pohjois-Suomessa. Kuluvana kesänä pesinnät onnistuivat pääsääntöisesti hyvin kautta maan.

Suomessa otettiin vuonna 2011 käyttöön ainutlaatuinen järjestelmä, jossa metsästysajat säädetään kannanvaihteluiden mukaan kestävälle tasolle heinä-elokuun vaihteen kattavien riistakolmiolaskentojen ajantasaisen kantatiedon perusteella tuoreeltaan vielä ennen syksyn metsästyskauden alkua. Riistakolmioiden laskijat ovat jälleen heinä-elokuun vaihteessa urakoineet mittavat yhteensä 1025 riistakolmion laskennat, eli laskeneet kanalinnut yli 12 000 kilometrin pituudelta laskentalinjaa.

– Riistakolmiolaskijat ovat jälleen tehneet mittavan talkootyön, jonka avulla metsästystä voidaan säädellä tarkasti ja ajantasaisesti. Suuri kiitos tästä kuuluu kaikille vapaaehtoisille riistalaskijoille, kiittää maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Metson ja teeren kannat ovat Pohjois-Suomessa monin paikoin edelleen keskimääräistä korkeammalla tasolla. Metson ja teeren kannat ovat pitkällä aikavälillä viimeisen parinkymmenen vuoden aikana vahvistuneet Pohjois-Suomessa ja kuluvana kesänä pesinnät ovat onnistuivat pääsääntöisesti hyvin kautta maan. Metsäkanalintukannat vaihtelevat tyypillisesti syklisesti 6 – 7 vuoden sykleissä, laskien ja nousten usein 3 – 4 vuotta peräkkäin. Nyt kannat ovat nousseet monilla alueilla jo 3 – 4 vuotta peräkkäin keskimääräistä korkeampiin tiheyksiin.

Asetuksen mukaan urosmetson ja -teeren talvimetsästys on sallittua 20.-31.1.2021 Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa, lukuun ottamatta Ylä- ja Lounais-Lappia. Lisäksi urosteeren talvimetsästys sallitaan samanaikaisesti myös Kainuun Kajaanissa, Paltamossa, Puolangalla sekä Pohjois-Savon Kiuruvedellä ja Vieremällä, joilla alueilla teerikanta on tänä vuonna huipputiheyksissä.

– Kanalintukantojen vahvistuminen Pohjois-Suomessa on avannut mahdollisuuden harjoittaa hyvinä lintuvuosina myös perinteistä tammikuun talvimetsästystä. Perusta tähän on kattava tieto lintukantojen tilasta, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Suurimmassa osassa maata metson metsästysaika on tänä vuonna 10.9.-10.11. eli kaksi kuukautta. Teeren metsästysaika pitenee tänä vuonna kolmeen kuukauteen (10.9.-10.12.) Etelä-Savossa, Päijät-Hämeessä ja Satakunnassa, sekä kahteen kuukauteen Etelä-Karjalassa, Kanta-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Pirkanmaalla ja Uudenmaan itäosassa. Vastaavasti teeren syksyistä metsästysaikaa lyhennetään kahteen kuukauteen (10.9.-10.11.) koko Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa, lukuun ottamatta Kajaanin, Paltamon, Puolangan ja Suomussalmen kuntia, joiden alueella syksyinen metsästys sallitaan 10.9.-10.12.

Pyyn kannankehitys on pidemmällä aikavälillä Itä- ja Pohjois-Suomessa laskeva, joten metsästysaikaa rajoitetaan suurimmassa osassa maata kahteen kuukauteen 10.9.-10.11. väliseksi ajaksi. Tänä vuonna kanta heikkeni merkittävästi Kainuussa ja Kaakkois-Suomessa, missä sallitaan vain lyhyt yhden kuukauden metsästysaika 10.9.-10.10.

Riekkokanta on taantunut voimakkaasti Etelä- ja Keski-Suomessa, joten riekon rauhoitusta jatketaan suuressa osassa maata. Riistakolmiolaskentojen perusteella kanta vahvistui kuitenkin tänä vuonna Itä-Lapissa ja Koillismaalla, joten rajoitettu kuukauden metsästysaika laajennee Kemijärvelle, Pelkosenniemelle, Ranualle ja Pudasjärvelle. Ylä-Lapissa riekkokanta ei ole heikentynyt samalla tavalla kuin muualla maassa. Siellä kanakoira-avusteisten linjalaskentojen perusteella riekkokanta on keskimääräisellä tasolla, lukuun ottamatta Utsjokea, jossa kanta on keskimääräistä heikompi. Ylä-Lapissa riekkoa saa metsästää normaalisti 10.-9.-31.3. Muualla maassa riekon rauhoitusta jatketaan.

Liite Päätetyt metsästysajat metsästysvuodelle 2020-2021.pdf
Metso metsästysaika.png
Pyy metsästysaika.png
Riekko metsästysaika.png
Teeri metsästysaika.png

Saalisilmoitus­velvollisuus laajenee 1.8.2020 alkaen

Alkavalla metsästyskaudella on tehtävä saalisilmoitus Suomen riista­keskukselle seuraavista lajeista: metsäkauris, villisika, hilleri, metsähanhi, haapana, jouhisorsa, heinätavi, lapasorsa, tukkasotka, haahka, alli, isokoskelo sekä nokikana. Lisäksi velvollisuus koskee punasotkaa ja tukkakoskeloa, jotka ovat määräaikaisessa metsästyskiellossa.

JULKAISTU16.7.2020

Ilmoitus tulee tehdä 7 vuorokauden kuluessa saaliin saamisesta. Ilmoituksessa tulee olla: saaliin saantipäivämäärä ja kunta, saaliseläinten laji ja määrä, metsästäjän nimi ja metsästäjänumero. Villisiasta ja metsäkauriista ilmoitetaan myös sukupuoli, arvio iästä ja villisian pyyntipaikan koordinaatit.

Saalisilmoitus on kätevintä tehdä Oma riista -palvelussa. Ilmoituksen voi tehdä myös Suomen riistakeskuksen paperilomakkeella.

Tarkoituksena on tarkentaa tietoja harvalukuisten ja taantuvien lajien saalismääristä, jota tarvitaan metsästyksen kestävyyden arviointiin. Riistatieto on kestävän metsästyksen edellytys, ja turvaa metsästyksen jatkuvuutta.

Tee saalisilmoitus viipymättä onnistuneen metsästystapahtuman jälkeen.

Hoida metsästysasiat Oma riistassa

Oma riista -verkkopalvelu on monipuolinen työkalu, jonka kautta voi tarkistaa omat tietonsa, ladata kuluvan metsästyskauden riistanhoitomaksun tilisiirtolomakkeen tai tulostaa metsästyskortin.

JULKAISTU13.7.2020

Jokaisen metsästäjän kannattaa ottaa käyttöönsä ilmainen Oma riista -palvelu.

Oma riista -verkkopalvelu toimii osoitteessa oma.riista.fi. Palveluun rekisteröitymiseksi tarvitset suomalaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen, henkilökohtaisen sähköpostiosoitteen ja matkapuhelinnumeron.

Ilmaisen Oma riista -mobiilisovelluksen voi ladata uusimpiin Android ja IOS älypuhelimiin.

Lataamalla puhelimeen Oma riista-mobiilisovelluksen saa käyttöönsä sähköisen metsästyskortin, joka on kaikissa tilanteissa yhtä pätevä kuin paperinen kortti.

Lue lisää Oma riista -palvelusta.

Oma riista neuvonta

Puhelin 029 431 2111 (arkisin klo 12–16)

Sähköposti oma@riista.fi

Kaikille jäsenille kätevä OmaMetso on nyt auki

Hyvä Suomen Metsästäjäliiton jäsen,

Ota uusi OmaMetso-palvelu käyttöösi ja mahdollista Metsästäjäliiton monipuoliset palvelut ja edut. 

Aktivoi palvelusi nyt heti osoitteessa https://omametso.metsastajaliitto.fi/Kirjautuminen/TilaaSalasana

 

Mikä OmaMetso on? 

OmaMetso on Metsästäjäliiton palvelu jäsenilleen, jossa voi ylläpitää omia jäsentietoja, maksaa jäsenmaksuja sekä seurata Metsästäjäliiton tarjoamaa ajankohtaista jäsenviestintää. Sivut tarjoavat myös ajankohtaista tietoa metsästyksestä, seuratoiminnasta ja erilaisista tapahtumista. 

 

OmaMetsosta löytyvät myös Metsästäjäliiton kumppaneiden tarjoamat jäsenedut sekä erilaisia jäsenille suunnattuja tarjouksia ja yhteishankintakampanjoita. 

OmaMetsosta löytyvät myös Metsästäjäliiton jäsenlehti Jahti digiversiona, aiemmin julkaistut Jahti-lehdet sekä jatkossa myös materiaalipankki ja muita hyödyllisiä palveluita. 

 

Miten pääsen OmaMetsoon? 

Jäsenpalvelu löytyy osoitteesta omametso.metsastajaliitto.fi.

Palvelun linkki kannattaa lisätä selaimen suosikkeihin, jotta se löytyy jatkossa helposti. Palvelu toimii myös kätevästi mobiililaitteilla.

 

Kirjaudun sisään ensimmäistä kertaa  

Kun kirjaudut sisään ensimmäistä kertaa, tilaa uusi salasana  https://omametso.metsastajaliitto.fi/Kirjautuminen/TilaaSalasana.

Käytä osoitetta, jonka olet antanut metsästysseurallesi, tai jonka olet antanut Metsästäjäliitolle jäsenyttä aloittaessasi.  

Jos et muista metsästysseuralle antamaasi sähköpostiosoitetta, tai sitä ei ole aiemmin liitetty metsästysseurasi yhteystietoihin, voit olla yhteydessä omaan metsästysseuraasi tai OmaMetso-palvelun ylläpitäjään Kehätietoon puh. 010 325 5959 tai sml@kehatieto.fi.

 

Katso lisää kirjautumisesta ja käyttöönotosta tästä linkistä.

 

En saanut uutta salasanaa pyynnöstä huolimatta? 

Uuden salasanan saamisessa voi kestää hetki. Myös roskapostikansio kannattaa tarkistaa. 

Mikäli salasana ei saavu kymmenessä minuutissa, olethan yhteydessä oman metsästysseurasi sihteeriin tarkistaaksesi, että sähköpostiosoitteesi on lisätty OmaMetsoon. Jos et kuulu seuraan, voit ottaa yhteyttä OmaMetso-palvelun ylläpitäjään Kehätietoon puh. 010 325 5959 tai sml@kehatieto.fi

 

OmaMetson käyttöohjeita

Katso ohjevideoita tästä linkistä. 

 

Mikään ei onnistu?  

Ei hätää, voit ottaa yhteyttä OmaMetso-palvelun ylläpitäjään Kehätietoon puh. 010 325 5959 tai sml@kehatieto.fi.

 

Apunasi webinaari

Järjestämme helpon käyttökoulutuksen OmaMetso-palveluun 20.5. kello 18:00. Ilmoittaudu mukaan, vaikka et juuri tuolloin pääsisikään paikalle, sillä saat webinaarikoulutuksesta tallenteen jälkikäteen sähköpostiisi. https://app.livestorm.co/suomen-metsastajaliitto-ry/omametso-kaeyttoekoulutus-jaesenille-20052020

Koemaastot metsästyskaudelle 2019-2020, Metsästys- ja kalastusseura Joukahainen ry:n alueilla löytyy alla olevan linkin takaa. Mahdollisuuksien mukaan on suositeltavaa välttää metsästystä ko. alueilla koepäivänä.

Koemaastot 2019-2020

Ilmoitus Iuonnonsuojelualueen perustamisesta metsästysalueellemme !

Seuramme Tornator Oyj:ltä vuokraamalle kiinteistölle kunta Kuopio tila Sorsasalo Rno 24:0 (476-404-24-0) on perustettu Metso /Liito-orava suojelualue (5,8 ha).
Suojelupäätöksen mukaisesti alueella on metsästys edelleen sallittu, mutta toiminnassa pitää ottaa huomioon suojelupäätöksen määräykset.

Alue sijoittuu vesistön Suuri-Herasen eteläpäätyyn. 

I  Yleiset rajoitukset

Alueella on kielletty

- metsän hakkaaminen ja puuston vahingoittaminen sekä muu kasvien tai kasvinosien ottaminen ja vahingoittaminen

- selkärankaisten eläinten tappaminen, pyydystäminen, hatyyttäminen ja pesien vahingoittaminen sekä selkärangattomien eläinten pyydystäminen keräämista varten

- ojien kaivaminen, vesien perkaaminen ja patoaminen.

- maa- ja kallioperän vahingoittaminen ja sen ainesten ottaminen

- rakennusten, laitteiden, teiden ja polkujen rakentaminen

- tulenteko, telttailu ja muu leiriytyminen

- moottoriajoneuvolla liikkuminen

- samoin kaikenlainen muu toiminta, joka saattaa muuttaa alueen maisemakuvaa tai vaikuttaa epäedullisesti kasvillisuuden ja eläimistön säilymiseen.

II Sallitut toimenpiteet

Edellä olevien määräysten estämättä on sallittu:

- marjojen ja hyötysienien kerääminen

- lainmukainen metsästys

- vieraslajiasetuksen mukaisen lajin tai ELY-keskuksen haitalliseksi toteaman lajin poistaminen alueelta

- tietä tai sähkölinjaa vaarantavien yksittäisten puiden poistaminen

- tien peruskorjaus

Lisätietoja: Tuomo Haakana, 050-5211257, tuomo.haakana@tornator.fi

nimeton.jpg

 

Lakiesitys: Metsästäjien vanhenevien ampumakoesuoritusten voimassaoloa pidennetään koronatilanteen vuoksi

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt pikaiselle lausuntokierrokselle lakiesityksen, jonka nojalla tänä vuonna vanhentuvan ampumakokeen voimassaoloa jatketaan heinäkuun 2021 loppuun ilman ampumakokeen uutta suorittamista. Muutoksella pyritään ennakoimaan, ettei koronantilanteen vuoksi pitämättä jäävät ampukokeet vaikeuta metsästäjien osallistumista hirvieläinkantojen säätelyyn syksyn metsästyskaudella.

Maa- ja metsätalousministeriö on käynnistänyt metsästyslain muutoksen valmistelun koronavirustilanteen aiheuttaman terveysriskin ja sen vähentämiseen tähtäävien liikkumis- ja kokoontumisrajoitusten vuoksi.

Ministeriö on lähettänyt pikaiselle viikon lausuntokierrokselle luonnoksen lakiesitykseksi, jossa metsästäjiltä edellytettävien ampumakokeiden järjestämistä sopeutetaan niin, ettei ampumakoevaatimuksista aiheutuisi merkittävää haittaa hirvieläinkantojen säätelylle ja edelleen niiden aiheuttamille vahingoille.

Esityksen mukaan metsästyslakiin säädettäisiin poikkeuksellisesti, että tänä vuonna vanhentuvan ampumakokeen voimassaoloa jatkettaisiin heinäkuun 2021 loppuun ilman ampumakokeen uutta suorittamista.

Poikkeuksellisen lakimuutoksen tarkoituksena on pienentää ampumakokeiden suoritusmääriä tulevana kesänä. Muutoksella pyritään ennakoimaan, että kuluvana keväänä ja mahdollisesti kesällä rajoitettu ampumakoetoiminta ei aiheuttaisi syksyllä ruuhkautumista ja vaikeuttaisi metsästäjien osallistumista hirvieläinkantojen säätelyyn syksyn metsästyskaudella.

Hirvieläinkantojen ja vahinkojen vähentäminen edellyttävät vuodessa vähintään noin 50 000 hirven ja 60 000 valkohäntäpeuran metsästämistä.

Ampumakoetta edellytetään hirvieläinten, kuten hirven, valkohäntäpeuran ja metsäkauriin sekä villisian ja karhun metsästyksessä.

Normaalisti ampumakoetodistus on voimassa kolme vuotta kokeen suorittamisesta, joten kokeen uusimistarve olisi ajankohtainen myös kuluvana vuonna suurelle osalle metsästäjistä. Esimerkiksi vuonna 2018 riistanhoitoyhdistyksissä oli 3 570 ampumakoetilaisuutta, joissa oli 66 302 ampumakoeyritystä.

Suomen riistakeskus suosittaa ampumakokeiden peruuttamista 13.5. saakka

Suomen riistakeskus suosittaa riistanhoitoyhdistyksiä pidättäytymään järjestämästä ampumakokeita 13.5. saakka. Tämä toteuttaa valtioneuvoston antamaa linjausta yli 10 henkilön yleisötilaisuuksien järjestämisen kieltämisestä.

Ampumakokeet järjestetään normaalisti pääosin loppukesällä ennen metsästyskauden alkua. Pohjois-Suomessa ampumakokeita on normaalioloissa järjestetty jonkin verran myös talvella hirven pyyntilupien hakemisen edellytysten täyttämiseksi 30.4. mennessä. Suomen riistakeskus huomioi entiseen tapaan lupahaussa sellaiset metsästäjät, joiden ampumakoe on voimassa tai vanhenee kuluvana kalenterivuonna (ampumakoe suoritettu edellisen kerran vuonna 2017). Pohjois-Suomen valtionmaiden metsästäjillä, joilla ampumakoe oli voimassa tämän vuoden alussa, ei siis ole välitöntä tarvetta ampumakokeen suorittamiseen.

Uusien metsästäjien pääsy syksyn jahtiin pyritään turvaamaan

Lakiesityksen mukaan ampumakoetta edellytettäisiin edelleen uusilta metsästäjiltä, jotka eivät sitä aiemmin ole suorittaneet. Samoin ampumakoetta edellytettäisiin niiltä metsästäjiltä, joilta se on vanhentunut jo ennen kuluvaa vuotta.

Ampumakoetoimintaa voidaan mahdollisesti jatkaa myöhemmin kesällä erityisjärjestelyin, jos varmistetaan koronavirustilanteen johdosta annettujen säännösten, määräysten ja ohjeiden noudattaminen. Maa- ja metsätalousministeriö ja Suomen riistakeskus ennakoivat koronavirusepidemian vaikutusta riistahallintoon ja riistatalouteen sekä valmistelevat riistanhoitoyhdistyksille tarkempia ohjeita. Tarkoitus on turvata turvalliset ja välttämättömät ampumakoejärjestelyt ensisijaisesti uusille metsästäjille, jotka suorittavat kokeen ensimmäistä kertaa.

Lisätiedot:
Erityisasiantuntija Janne Pitkänen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 16 2338, etunimi.sukunimi@mmm.fi
Julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen, p. 029 431 2104, etunimi.sukunimi@riista.fi